Синоптиците да спрат да лъжат, че вали в Царево, защото плашат туристите

Туризъм

27-07-2014, 12:36

Снимка:

zonaburgas.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов пристига днес в Царево

Нови лодки за морския клуб в Царево

Кметът Георги Лапчев се обадил на водещия на прогнозата за времето Емил Чолаков, за да му се скара да спре с лошата метеорологична обстановка

Факт е, че дъждът се отразява винаги на туристическия сезон, но истината е, че в община Царево валежи няма. Това заяви кметът на Царево Георги Лапчев . Той призна, че е подразнен от постоянните съобщения за лошо време и дъждове, замърсени плажове, изтичащи води и т.н. Тези твърдения са повлияли върху туристопотока и затова той очаквал с 20 % по-слаб туристически сезон в сравнение с миналата година, ако продължавало в публичното пространство да се преекспонира темата, написа topnovini.bg.
Лапчев каза, че се обадил преди дни на водещия на прогнозата за времето Емил Чолаков, за да му се скара да спре с лошата метеорологична обстановка. Самият Чолаков заяви в телевизионен ефир вчера: „Лапчев, приятелю, не е от синоптиците, от времето е”.  
„С Емо Чолаков сме състуденти и се познаваме много добре. Аз му се обадих и му казах „Стига си лъгал, плашиш ми хората”. Да, може от БАН да казват, че ще вали – ето вижте какъв страхотен дъжд има днес, само че от слънце. И така е всеки божи ден – хората са на плаж, а четат по вестниците, че вали” – каза Лапчев.
Кметът на Царево изтъкна, че разбира от метеорология и знае, че когато има един пакет от цифри, които показват, че би трябвало да вали, синоптиците са длъжни да го кажат. Но било факт, че прогнозите не са съвсем точни.
„А когато имаме разгар на туристически сезон, наистина много обрано трябва да се говори по темата време, защото това влияе. Туризмът на юг е уикенд туризъм. Всеки един жител на Пловдив или София може да реши, че днес му се ходи на море и за 3 часа по новите пътища е тук. Но ако прочете, че ще вали, едва ли ще тръгне”, аргументира думите си Георги Лапчев.
За да се спре със спекулациите, той е инсталирал уебкамера на една от кулите в пристанището. Така, който желае, може да влезе в сайта на община Царево и да провери дали наистина вали.
„Заради поредица от неточни прогнози 20 % от хората решиха да не дойдат, а това се отразява на бизнеса. Местните хора са недоволни, а когато стане така, кметът започва да страда”, коментира кметът.
Георги Лапчев съобщи, че украинските гости са по-малко, но за сметка на това руските били повече. Това, че падат самолети и че има напрежение на пътя на руските туристи при всички положения влияело на импулса, който се чувствал в Царево на всеки 10-15 дни. Въпреки това община Царево засега покривала показателите от предходното лято. Резервациите били по-малко от тези по същото време на 2013 г., но се очаква, че месец август ще компенсира лекото изоставане и сезонът ще бъде не по-лош от миналогодишния.