БСП се разграничава от ДПС, ще търси единство вляво

Отвориха врата за разговори с АБВ

БСП ще поеме курс към разграничаване от доскорошния си коалиционен партньор ДПС и ще се стреми към обединение вляво. Такива нагласи се чуха от партийния елит на столетницата по време на конгреса в НДК.

Лидерът в оставка Сергей Станишев обяви, че мечтата му е БСП да управлява сама. А в следващи коалиции трябвало да се влиза "само и единствено ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията и при ясно заявени и разбрани от обществото споразумения с партньорите".

В резолюция конгресът записа, че отношенията на БСП с ДПС трябва да бъдат ревизирани с цел "спиране на използването на властта за икономическо облагодетелстване". Социалисти вече явно говорят за новата политическа реалност - обединение между ГЕРБ, ДПС и президента Росен Плевнелиев.

"Видяхме, че ДПС са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно", категоричен бе Станишев.

В същото време шефът на "Коалиция за България" отвори вратата за разговори с АБВ на Георги Първанов. Условието - готовност за такива можело да има при обща цел "заедно срещу ГЕРБ". Социалисти пък се обявиха за по-силна и широка лява коалиция, в която да участват и граждански организации. Oт седмици на "Позитано" 20 се говори за старата идея - български ПАСОК.

Корнелия Нинова се обяви за идейна чистота и по-тясна работа с младите и лявата интелигенция.

"БСП може да управлява и сама. В коалиция може да се влиза само ако има решение на партийните организации и гаранции, че соцпрограмата ще се спазва", обяви пред социалистите Драгомир Стойнев.

Засега Михаил Миков е лаконичен за бъдещата коалиционна политика. Според него обаче БСП трябва да обедини автентичната левица.

Според Мая Манолова отношенията между БСП и ДПС трябвало да се развиват по друг начин. "Други консумираха властта, а накрая ние платихме сметката."

В резолюцията на БСП е записано, че ГЕРБ остава основен опонент на левицата.