Михаил Миков да докаже, че не е кандидат на Пеевски

Истинският фаворит на Станишев спечели

Преди да говорим за партньорство между АБВ и БСП, трябва да стане ясно какви промени ще настъпят в столетницата. За да има отворени врати за диалог, първо трябва да затворим страницата на миналото. Това заяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин в сутрешния блок „Здравей, България” на Нова телевизия. Той подчерта, че АБВ нееднократно заявява готовност за разговор по конкретни политики.

Ние сме готови да поемем протегната ръка, но дори и вчера, на изпроводняк, Сергей Станишев пак не разбра каква е принципната разлика с АБВ.

Да не забравяме, че Михаил Миков беше част от предишното ръководство, заради което се стигна и до АБВ. Сега Станишев да морализаторства и да казва едва ли не, че ще преодолее себе си и ще седне на една маса с АБВ – ами не е честно, коментира Калфин.

Той припомни, че именно от АБВ са отправили предупреждение, че зависимостта от корпоративни интереси, неясното управление и липсата на ангажимент за изпълнение на предизборните обещания ще свали БСП от власт и поради тази причина трябва да проличи посоката на промяна в партията. По думите на Ивайло Калфин на конгреса на БСП, на който Михаил Миков бе избран за председател на партията, не са били дадени отговорите на тези въпроси. Даже напротив – истинските причини защо има проблем в левицата са били отново скрити. Калфин посочи серия от проблеми в БСП - отклоняване от идейната основа, корпоративни зависимости, неясна формула на управлението.
Вчера нямаше нито един отговор на въпросите за корпоративните зависимости, неясната форма на управление. Станишев, поне в откритата част на конгреса, се оправда с всички други, но не намери грешки в себе си. А дали Миков не е зависим от Делян Пеевски – трябва да го докаже, посочи Калфин.

Трудно ми е да докажа откъде дойдоха средствата за „България без цензура”, но сега очевидно ситуацията е променена. Ако ББЦ си запазят финансовия ресурс, който имаха досега, ще си запазят влиянието, каза още Калфин.

Зам.-председателят на АБВ каза, че предстои първото обществено обсъждане на политическите предизборни ангажименти на партията на 3 август и покани на събитието БСП в лицето на новоизбраният лидер.  Михаил Миков има шанс, категоричен е Калфин.