Земята - на косъм от изпепеляващ апокалипсис

Чудовищна магнитна буря през 2012 г. за малко не ни е затрила

Апокалиптична буря за малко да превърне Земята в огнено кълбо. Тази реална астрономическа опасност не се е случила преди милиарди години, а само преди две, разкриват учените от НАСА, цитирани от в. "24 часа".

През 2012 година Земята е била на косъм от изпепеляващ апокалипсис, който е щял да унищожи света, който познаваме днес. Тогава е имало силно изригване на Слънцето, което предизвикало магнитна буря, чиято сила е била достатъчна, "за да ни върне обратно в 18 век", категорични са учените.

Мощната буря от 23 юли 2012 година е била най-силната от 150 години насам.

"Ако бурята се бе развила само седмица по-рано, Земята щеше да се превърне в огнено кълбо", казва професор Даниъл Бейкър, специалист по атмосферна и космическа физика в Колорадския университет.

Бурята е била два пъти по-силна от тази през 1989 година, когато магнитна буря прекъсна захранването най-голямата по площ провинция в Канaда Квебек.

Бурята от 2012 е била еквивалентна по сила на популярната в историята магнитна буря от 1859 година, наречена "Събитието Карингтън" (Carrington Event).

Тогава небето в някои части на света през нощта буквално е светело заради сиянието от магнитния вятър, който преминал през Земята. Според професор Бейкър вероятността през следващите 10 години да има нова мощна магнитна буря е 12%.