Дешифрираха генома на африканския ориз

Международен екип от учени е дешифрирал генома на африканския ориз, който е съвсем различен от азиатския, предаде БТА.
Това открива перспективи за създаване на нови по-резистентни към сушата разновидности ориз, отбелязват авторите на изследването.

 Почти цялото количество ориз, отглеждан на планетата, е от вида Oryza sativa, наричан също азиатски. В Африка обаче се отглежда и ориз от вида Oryza glaberrima, известен също като африкански. Той е по-резистентен към сушата и киселинните почви.
В генома му може да е ключът към получаване на разновидности на ориза, които са по-резистентни в условия, при които трудно се отглеждат култури.
Резултатите от изследването показват, че африканският ориз е започнал да се отглежда на базата на диворастящ ориз от вида Oryza barthii преди около 3000 години в Западна Африка, а азиатският - преди 10 000 години в Китай.
Резултатите потвърждават хипотезата, че е имало един център за отглеждане на африкански ориз - по делтата на река Нигер.
"Разполагаме със солидни доказателства, че Oryza glaberrima се е отглеждал отделно от Oryza barthii", заяви ръководителят на изследването Род Уинг от университета на Аризона.