Проф. Георги Близнашки може да оглави служебния кабинет

"Аз съм дал принципно съгласие"

Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки може да оглави служебния кабинет. Това намекна самият той в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Ясен и еднозначен отговор” той обеща да даде, след като и третата парламентарна партия – ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

Той не уточни дали президентът Росен Плевнелиев му е предложил поста на премиер или на министър. „Различни са вариантите, президентът ще оглежда нещата до последния момент и това е негово суверенно право."


Проф. Георги Близнашки увери, че ще участва в служебния кабинет. „Аз съм дал принципно съгласие, но нека президентът има пълна свобода през тези няколко дни, за да намери най-правилното решение”, продължи професорът.

Той беше един от организаторите на подписка за провеждане на референдум за изборните правила, какъвто Росен Плевнелиев предложи в началото на годината. Предложението на държавния глава беше гражданите да произнесат мнението си по три въпроса – за задължително гласуване, за електронно гласуване и за мажоритарен вот.

Към инициативата за събиране на 500 000 подписа, с които провеждането на националното допитване щеше да стане задължително, се присъединиха ГЕРБ и Реформаторския блок.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен