Ветеринарните лекари в Стара Загора - отново на протест

Животновъди от областта също ще подкрепят колегите си

Старозагорските ветеринарни лекари ще протестират в 13:00 часа пред сградата на Областната дирекция по безопасност на храните. Проявата е продължение на общонационалния протест, проведен на 9 юли т.г. в столицата.

Повод за тези действията е абдикирането на държавата от основното си задължение към гражданите - да ги предпазва и осигурява тяхната безопасност и здраве, след като вече седми месец не се извършва надзор на заболяванията и профилактика на животните , заяви д-р Трайко Алчев, председател на Областната комисия на Българския ветеринарен съюз в Стара Загора пред Радио Стара Загора.

Протести се организират през тази седмица и в други областни градове.
Специалистите недоволстват заради приетата нова тарифа за заплащане на дейностите по Държавната профилактична програма. Сумите тази година са намалени три пъти. През 2013 година за процедури по едно животно са получавани по 14 лв., а сега ставката е смъкната до 5 лв. Новите тарифи на практика не само лишават лекарите от възможността да изпълняват задълженията си, но и изправят страната пред риск от епидемии, смятат от бранша.

Ветеринарните лекари са на мнение, че липсата на комуникация между Българската агенция по безопасност на храните и Български ветеринарен съюз е довела до проблемите.

В агенцията се вземат решения от чиновници, които не са излизали от офисите си и не познават истинската работа на терен. Това е диктат и ние няма да се примирим с него. Епидемията от син език по животните, която върлува в момента е само едно доказателство за пагубните последствия от дейността на Агенцията по безопасност на храните, коментира доктор Алчев.
На протеста днес ветеринарните лекари в Стара Загора ще бъдат подкрепени и от браншовите организации на животновъдите в областта.