ЕС стигна до консенсус за икономическите санкции срещу Русия

По всяка вероятност ще бъде наложена забрана на държавните руски банки да продават акции и облигации

Европейският съюз стигна до консенсус по решението за налагане на икономически санкции срещу Русия, с което преминава към трети етап мерки срещу Москва заради намесата в Украйна. Това предаде в. "24 часа", цитирайки световните агенции.

Секторните санкции ще засегнат петролната индустрия, стоките с двойно предназначение, отбраната и някои стратегически технологии. Би Би Си и в. "Индипендънт" посочват, че вероятно на контролираните от държавата руски банки ще бъде забранено да продават акции и облигации в Европа. Според "Ройтерс" санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца. Най-вероятно те няма да засягат съществуващи договори между държавите членки и Русия. Подробностите ще станат ясни допълнително.

Досега няколко европейски държави не бяха съгласни с въвеждането на икономически санкции, тъй като те ще засегнат и техните икономики заради тесните връзки с Русия. Напрежението между Брюксел и Москва обаче ескалира заради катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна, тъй като голяма част от жертвите са европейци и по-специално холандци. По тази причина Холандия бе основният двигател зад третата фаза от санкциите. Вчера холандският външен министър Франс Тимерманс каза, че новите санкции ще влязат веднага в сила.

ЕС се готви също да добави още пет души и две компании в списъка със санкции, съобщи по-рано вчера в. “Уолстрийт джърнъл”. Изданието спомена две от най-могъщите руски финансови инстутиции като Сбербанк и групата ВТБ, която има бизнес и в България. Според руски медии това са слухове.

Други източници посочват, че санкциите ще засегнат 4 физически и 3 юридически лица, сред които и една банка. Имената на 4-те физически лица не се споменават, но се говори, че са от близкото обкръжение на президента Путин. 4-мата олигарси са обвинени, че са се възползвали от анексирането на Крим и активно поддържат дестабилизацията на Украйна.

За да се избегнат нови разногласия между страните от ЕС по целия пакет санкции, председателят на ЕС Херман ван Ромпуй е предложил да се спре възможността за предоставяне на Русия на нови технологии не в целия енергиен сектор, а само в добива на петрол. Така добивът на газ няма да попадне в обсега на ограниченията.