Плажът на черните чудовища - хит на лятото

Курортите по Черноморието може и да предлагат лукс и стотици атракции за туристите, но каквото и да сторят безспорен писък на модата за поредна година се очертава "Плажът на черните чудовища", с каквото прозвище се сдобиха пълните с луга и лечебна черна кал утайници на Бургаските солници.
За капак процедурите са абсолютно безплатни, а от общината направиха елементарни удобства за посетителите - душове, дървени алеи, тоалетна...
Допреди няколко години мазането с кал на солниците бе повече екзотика, а гледката с омазани в черно до ушите хора будеше смях и закачки. В ерата на комуникациите обаче всичко се променя бързо и в града вече всеки знае, че само на 3 километра от градския плаж природата е създала естествени продукти с уникални лечебни свойства за процедури, за които в чужбина  се плащат стотици, че и хиляди долари.
Доста от местните хотелиери вече се усетиха и като допълнителни екстри предлагат спа процедури с лечебната бургаска кал. Цените са в рамките на приличието, но и самите хотели не са влезли в разход, тъй като добиването на калта е безплатно. Да търгуват с нея са се усетили и предприемчиви цигани, които я продават във всевъзможни пластмасови съдове на туристите.
И бизнесът върви. Засега общината не е и мислила да се възползва от тези си природни ресурси.
Калолечението не е от вчера. "Апликацията" с лечебна луга и кал е известна още на древните египтяни. След векове натрупан опит, днес специалистите препоръчат цялото тяло или отделна част да се намазват и се оставят да съхнат под слънчевите лъчи. Сърдечната област остава освободена, можете да намажете лицето, но не и цялата глава. След като калта засъхне по кожата, се отмива с повърхностната топла вода и едва по-късно се сваля с потапяне в морето. Важно е да се запази по-дълго химичната мантия по тялото.
В Бургас калта е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят, издава мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчните организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година.
Прави впечатление, че любителите на импровизираните кални бани в бургаските солници предпочитат да лежат в сивкавата част на калното поле. Според специалистите обаче по-лековита и полезна е калта с черен цвят, защото е богата на хормони и антибиотици. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, разнасят се патологичните продукти в човешкия организъм, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси.
Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява. През кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Това спомага за зарастване на костите след счупване. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити. Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.
Незаменима е при облекчаване на псориазиса - една от трудно лечимите автоимунни болести по кожата. Радиоактивните вещества в калта действат бактерицидно и антиокислително. Затова е невъзможно пренасянето на каквато и да било зараза и ползване в солните полета край Бургас./ avantage.bg