Коварно мъртво вълнение прави морето опасно

Коварното мъртво вълнение по Южното Черноморие тези дни ще продължи до средата на август. Именно в края на юли и началото на август е най-опасно по морето. Летовниците трябва да бъдат нащрек и да не предприемат излишни рискове. Ежегодно 2-ри август не минава без удавници, а още с настъпването на плажния сезон полицейската хроника започва да бълва информации за подобни злощастни инциденти. На 2 август църквата почита Свети пророк Илия, като се вярва, че на този ден не трябва да се влиза в морето, тъй като то взема жертви като курбан за светеца, написа topnovini.bg.
Водата винаги крие опасности. Някои от плажовете обаче са по-рискови от други. По Южното Черноморие има десетки ивици, определени като конфликтни, обясни председателят на Асоциацията по водно спасяване д-р Андрей Найденов.
В категорията „Опасни плажове” попадат Северният плаж на Обзор, Иракли, малка част от Северния плаж на Слънчев бряг, Южният плаж в Слънчев бряг, северната част на плажа в Поморие, в Созопол това са Харманите и Каваците, Централният плаж в Приморско, Лозенец, Централният плаж в Царево, Делфин в Ахтопол, плажа в село Липите.
Това обаче не означава, че само тези ивици са опасни, а другите не са, категоричен е Найденов. Морето крие рискове навсякаде.
„Морето не е до колене и човек може да се удави и в най-плитката локва” – тези думи всеки, който влиза да плува в морето, трябва да си ги повтаря като мантра. Има няколко основни правила, които трябва задължително да се спазват, за да не се стига до инциденти, обясни Андрей Найденов.
Преди да отиде на плаж, човек трябва да се консултира с личния си лекар, защото не са малко случаите на удавяния на хора в напреднала възраст. Периодът след 60-годишна възраст е рисков по отношение на появата на сърдечно-съдови заболявания, които пък са противопоказни за влизане в морето.
Друго основно правило е да се ходи винаги на обезопасени плажове със спасители. Важно е да се спазват препоръките на лайфгардовете и флаговата сигнализация. „Плажуващите трябва да ги слушат, а не да се държат грубо и арогантно с тях”, съветва Найденов. Доста чести са случаите, когато самоуверени плувци пренебрегват обучените спасители, които пък от своя страна буквално се превръщат в пъдари.
На плажа не трябва да се допускат деца без придружител, а самите родители трябва да бъдат изключително бдителни и да не изпускат малчуганите от поглед. „Не са малко случаите от практиката, когато се загуби дете, това вдига под тревога спасителите, което пък ги отклонява от основната им дейност. Отговорност на родителя е да контролира къде му се намира детето, а не след един час да се сеща, че го няма”, съветва д-р Найденов.
Във водата не трябва да се влиза и след употреба на алкохол и обилно хранене.