Вестниците в четвъртък, 31 юли

И ДПС отказа мандата


"Монитор"
И ДПС отказа да реализира проучвателния мандат за формиране на кабинет в рамките на 42-рото НС, след като миналата седмица това направиха ГЕРБ и БСП.
„Възможностите на 42-рото НС да излъчи друго правителство са изчерпани. Страната се нуждае от предсрочни избори - най-прекият път към политическа стабилност", заяви вчера лидерът на ДПС Лютви Местан при връщането на мандата на президента Росен Плевнелиев. Той подчерта, че действията му са в пълно съзвучие с постигнатото съгласие на „Дондуков" 2 преди месец за предсрочни избори на 5 октомври и съобразяване на всички останали процедури с тази дата.


Бойко към БСП: Това беше!
"Стандарт"
42-ото народно събрание ударя кепенците неочаквано. "Това беше!", отсече вчера Бойко Борисов. И обяви, че хората му повече няма да стъпят в пленарна зала. Без тях обаче парламентът няма кворум, за да заседава. Така седмица преди официално определената дата - 6 август, депутатите се оказаха на практика разпуснати. А държавата без актуализация на бюджета и парите за здраве.
Гневът на Борисов бе предизвикан от обвиненията на БСП за нов съюз между ГЕРБ и ДПС. Нападките на червените дойдоха след актуализирането по принцип на държавния бюджет във вторник вечерта. Въпреки яростната съпротива на БСП проектът бе приет от ГЕРБ и ДПС на първо четене, както бе договорено преди време на консултации при президента Росен Плевнелиев. Социалистите, които първоначално подкрепяха новите разчети на кабинета "Орешарски", бламираха в зала собственото си правителство и обявиха, че няма причина да се увеличава държавният дълг с 3.4 млрд. лв.


Пламен Орешарски: Подобрихме бизнес климата при негативна тенденция
"Дума"
Успех да подобрят бизнес климата, да се обърнат тенденциите както във вътрешното търсене, така и във външното към края на месец май, отчете вчера на заключителна пресконференция на правителството премиерът Пламен Орешарски. Той подчерта, че последните два месеца са белязани от нов кръг на политическа нестабилност, което се отразява и респективно на икономиката на страната. Освен това той посочи ръст от около 5% при негативни трендове през предишните четири години. Всички индикатори отбелязваха подобрение. В последния месец има обратни тенденции, допълни той, като се обоснова с нестабилната политическа картина у нас. "Една от най-добрите илюстрации и отговор, които картини опитват да рисуват, беше облигацията на външните пазари - най-добрата емисия, която е правила България, това е своеобразна оценка за фискална стабилност на страната", онагледи Орешарски състоянието на държавата.


Превозвачите се отказаха от блокада на столицата
"24 Часа"
Превозвачите отмениха насрочената блокада на изходите на София в петък заради предстоящи партийни прояви и проявена „диалогичност" от КАТ и пътната агенция.
Заплахата всички изходи на столицата да бъдат блокирани с камиони дойде заради заповед на Агенция „Пътна инфраструктура", в която се ограничава движението им по магистралите и ключовите първокласни пътища в най-интензивните периоди на трафик през лятото.
След среща обаче е договорен компромисен вариант, съобщи за Дарик зам.-председателят на една от браншовите организации Красимир Лалов. С „олекотения" вариант превозвачите ще успеят да направят доставките в срок.