Политически партии злоупотребяват с личните данни на служителите си

Ксерокопия на лични карти и болнични листове са използвани за набавянето на необходимия брой подписи за регистрация на евроизборите

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) потвърди, че са били налице злоупотреби по време на предизборната кампания за изборите за Европейски парламент на 25 май.

Регулаторният орган изнесе информация, според която политически партии са използвали ксерокопия на личните карти на свои служители и са злоупотребявали и с болничните им листове, за да си набавят необходимия брой подписи за регистрация на евроизборите.

В навечерието на новите избори, които ще се проведат на 5 октомври, никой не е застрахован от това отново да открие личните си данни в списък на партия, която не поддържа.

Ангел Пилев, потърпевш от измамата, разказва пред Нова ТВ какви действия е предприел за това. "Сезирах всички възможни инситуции. Помолих да ми се махне името оттам, тъй като аз не съм подписвал", обяснява той.

И до днес името и ЕГН-то на Ангел фигурират в списъка на партията. Но дори и да се установи фалшификация, няма кой да носи наказателна отговорност, защото е невъзможно да се установи кой точно е активистът, злоупотребил с лични данни.

Ето защо отговорните институции обмислят да задължат партиите да вписват в листовете с подписи кой ги е събрал и къде точно. Засега единственото наказание за това може да бъде финансова санкция.

"Това не е ли малко "след дъжд качулка"?. Изборите минаха, минаха едни 3-4 месеца и все още не може да се установи това нарушения ли са, откраднати данни", посочва председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

Предложения за законови промени са били направени от ЦИК и прокуратурата веднага след европейските избори. Депутатите обаче не стигнали до тях.

"Действително очаквахме да ги разгледат, но поради обстоятелствата не се случи", твърди Мария Мусорлиева, зам.-председател на ЦИК.

Недоволни от плановете, макар и неизпълними, останаха малките партии, които пък се се оказаха най-големите нарушители. Санкции за партиите евентуално ще има през септември. Кой колко ще плати не е ясно, защото резултатите продължават да не са готови. Така на изборите през октомври хората ще трябва да разчитат на собствената си бдителност.