Вдигнаха таксите за детски ясли и градини в Казанлък

Вече ще се плаща по 2,20 на ден

Oбщинските съветници на Казанлък вдигнаха таксите за детските градини и яслите.

В момента месечните такси за едно дете в община Казанлък са 30 лева на месец за детска градина и 24 лева - за ясла. Тези такси се делят пропорционално на дните от месеца и родителите заплащат за тези ,в които детето е посещавало заведението. Допълнително се заплаща постоянна такса от 5 лева на месец.
Днес съветниците решиха, че таксите за ясли и детски градини стават еднакви и ще бъдат от по 2,20 лева на ден, като отпада допълнителната такса от 5 лева на месец. Така за дете посещавало детско заведение 21 дни, родителите ще заплащат 46,20 лева на месец. Такса от 1,80 лева на ден ще заплащат и родителите на деца, които са в подготвителни групи в детски градини, ако използват целодневно услугата. Така таксата за задължителната по закон подготвителна група в детска градина при целодневно присъствие на детето става средно по 37,80 лв. на месец.
По време на дебатите общинските съветници на БСП заявиха, че вдигането на таксите е икономически необосновано, а въвеждането на такса за предучилищната задължителна подготовка –незаконно.
Според разчетите им издръжката на дете в детска градина през годините от 2011-та насам е намалявала.
Законът за образованието казва, че обучението в предучилищна възраст е безплатно – заявиха от БСП.
Мотивът на вносителите за тази такса е да се заплаща половината ден, в който децата са в детска градина и не се обучават – за храна, отопление и т.н. Но според съветничката от БСП Донка Симеонова, директора на РИО – Стара Загора, Законът предвижда всичко за 5 и 6 годишните да бъде безплатно -обучение, храна, отопление и транспорт.
С гласовете на мнозинството в Общинския съвет, новите увеличени такси бяха приети.
Те ще влязат в сила след 14 дни, ако не бъдат обжалвани или върнати по незаконосъобразност от Областния управител.