Вземат мерки срещу разпространението на болестта "син език"

Има случаи на болестта в област Шумен

Областният управител свика днес, заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта "син език" на територията на област Добрич.

         Повод за заседанието бе появата на болестта "син език" и констатираните случаи на територията на област Шумен, и включването на област Добрич в предпазната и наблюдавана зона със заповед на проф. Пламен Моллов - изпълнителен директор на БАБХ.

         Д-р Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните и секретар на епизоотичната комисия, информира комисията, че първото констатирано огнище на заболяването е било в с. Мандрица, област Хасково, след което болестта се е разпространила в още 5 области - Бургас, Хасково, Кърджали, Ямбол и Благоевград. Към настоящия момент, са налице 64 огнища на болестта. Синият език е заразно заболяване, което се разпространява основно чрез комарите - засяга преживните животни, като най-често се наблюдават случаи при овцете и по-рядко при кози и говеда. Последно огнище на заболяването е констатирано в с. Риш, област Шумен, във връзка с което е издадена заповед на изпълнителния директор на Българска агенция за безопасност на храните. Определена е предпазна зона около констатираните огнища на болестта "син език" с радиус 100 км, която включва и нашата област. Д-р Борислав Каменов от ОДБХ запозна участниците в заседанието с  първите симптоми и признаци на болестта.

д-р Брайкова допълни, че е важно е да бъдат предприети превантивни мерки, както и съвместни действия по контрол с органите на МВР, като следва да бъде издаде заповед за забрана за придвижване на преживните животни и заповед за забрана на пашата в часовете от 19:00 до 8:00 сутринта /времето на активен летеж на комарите/. Ще бъде подготвено писмо до кметовете и кметските намесници, за съдействие при прилагане на мерките за превенция на заболяването.

         Прието бе предложението до средата на следващата седмица да бъдат свикани общинските епизоотични комисии с участието на кметовете на кметства и кметските наместници с цел предприемане на конкретни действия.