717 безработни са започнали работа през юни

В същото време 684 са останали на улицата

През юни в област Стара Загора са започнали работа 717 безработни. Бюрата по труда са съдействали на 517 души, което прави 72%, отчете  Агенцията по заетостта.
192-ма са си намерили заетост като работници, 260 са специалистите и 265 – хората без квалификация. От постъпилите на работа 117 са назначени по програми за заетост, а четирима - по мерки за заетост.
През същия месец работодатели са обявили 637 работни места.
В програмите за заетост и обучение от началото на годината в област Стара Загора са включени 1313 безработни. От тях 772-ма - по програмата “От социални помощи към заетост”, съобщават още от Бюрото по труда в Стара Загора. 109 души са включени по заявки за личен асистент. По програма "Старт на кариерата" са работили 49 души, а по Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания - 81.
222-ма души са работили по насърчителни мерки на заетост. Това са мерките, по които на работодателите се плаща, за да наемат: младежи с трайни увреждания или военноинвалиди, както и от социални заведения; продължително безработни младежи; безработни до 29 год. възраст, завършили средно или висше образование и без трудов стаж; безработни над 50-годишна възраст.

В същото време в област Стара Загора през юни са регистрирани 684 нови безработни. Равнището на безработица се изчислява на 6,7%, то е намаляло с 0,1 процентни пункта в сравнение с месец май и е с 4,0 пункта по-ниско от средното за страната.