Отворен е обходният път край Храбрино

Днес се решава за отмяна на бедственото положение

Отворен е обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с откъснатите шест високопланински села Извор, Дедево, Плочник, Бойково, Лилково и Ситово. Така движението вече се насочва по алтернативния маршрут, за да се разтовари минаването по пътя с тесния римски мост в Храбрино.

Тази сутрин ще заседава кризисният щаб от представители на администрацията и кмета на община "Родопи" Пламен Спасов, за да се вземе решение дали да бъде отменено бедственото положение в седемте села, съобщава Радио Пловдив.

То е в сила от 17,30 часа в четвъртък, след като заради продължилия близо пет часа проливен дъжд се образува петметрова вълна, която причини две срутвания на подпорната стена на реката в центъра на Храбрино. Пропаданията от по близо 9 метра доведоха съотвенто до две стуртавия на пътното платно и блокираха движението по главния път в центъра на селото.

Все още жителите на селата Храбрино, Дедево и частично в Първенец се снабдяват с водоноски от ВиК. Минерална вода са изпратили и от БЧК. Ангажиментът, поет от дружество ВиК, е най-късно до утре водоснабдяването в засегнатите от пороя селища ще бъде възстановено. В Родопската яка няма селища без електричество.