Ако спечелим изборите, ще намалим партийните субсидии

Борисов: Вместо с 240, Народното събрание спокойно може да заседава със 180

"Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде орязване на партийните субсидии." Това заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Парите трябва да се намалят, но сме против премахването на държавното финансиране, защото ще останат само банки, фондове и бизнес да спонсорират партиите, което е катастрофа. Който дава парите, той си поръчва и партиите и това стана ясно през последната година", каза той.

"Това е работа на целия парламент, надявам се в следващото НС въпросът да бъде обсъден", каза още той.

В момента за всеки получен глас на парламентарни избори партиите вземат по 11 лева годишно. Само с 1 лев беше орязана държавната помощ с промените в бюджета за 2014, макар че в залата имаше предложения за орязване на парите наполовина - на 6 лева на глас.

Юристите на ГЕРБ обмислят още една тема - как да орежат броят на депутатите. "Аз много искам да се намалят депутатите, но юристите ще кажат. Според тях това не може да направи обикновено народно събрание. Но вместо с 240, то спокойно може да заседава със 180", твърди Борисов. Според него ако 43-тото НС не може да направи тази промяна, ще се мисли за свикване на Велико Народно събрание.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен