Крадци налазиха калта в поморийското езеро

Отмъкват лечебната кал с туби я продават на черно

Изобретателни крадци взеха на мушка уникалната лечебна кал в Поморийското солено езеро. Апашите крадат тонове от лековитата субстанция. Обикновено те се промъкват до езерото нощем и пълнят туби, бидони и чували с кал. После я продават на черно по хотели и козметични салони по цялото черноморие. Тарикатите най-често „доставят” черната кал след предварителна заявка. Те са изградили контакти и цели дистрибуторски мрежи, твърдят поморийци. Петлитрова туба с кал върви на черно по десетина лева. Купувачите пък вадят от стоката поне стотачка. Всички са доволни от „алъш-вериша”. Единственият проблем е, че крайните потребители остават излъгани. Клиентите плащат луди пари по СПА центрове да се лекуват с кал, а тази с която ги мажат всъщност е фалшива, алармират лекари. Проблемът е, че калта, която крадците изнасят и продават не е по-различна от обикновен чернозем разтворен във вода. Тя няма никакви лековити свойства. Причината е, че крадците пълнят тубите от брега, където калта е изложена на окисляване и е негодна за лечебни цели. Лековитата субстанция се намира на дъното на соленото езеро. Санаториумите в Поморие я вадят със специални помпи, които я доставят директно до кушетките на пациентите. Другият проблем е, че полезните вещества се разграждат само няколко часа след като калта е била извадена от езерото.
Крадците застрашават с набезите си и екоравновесието в езерото. Според еколози има опасност те да увредят и находището на лечбна кал.
В момента правото да вадят кал имат само медицинските заведения. В Поморие това са държавната калолечебница, военният санаториум и частен балнеохотел с лиценз.
Община Поморие от години настоява да получи правото да стопанисва и управлява природната зона, която е прочута с лечебните си качества още от древни времена.