Надзирателите протестират символично

Работят при едни от най-тежките условия на труд не само в България, но и в ЕС

От днес синдикатът на служителите в затворите започва символичен и безсрочен протест. Той ще бъде изразен чрез поставяне на трикольорни ленти на униформите и реверите на служители от цялата страна.

Протестите са продиктувани от редица проблеми в системата на затворите. Според синдиката българските затвори имат нужда от цялостно финансиране и държавата трябва да поеме тази отговорност, защото финансовото състояние в тях се влошава, а бюджетите с всяка изминала година намаляват, като през тази година са отпуснати 13 млн. лв. по-малко.

Като един от основните проблеми надзирателите посочва и това, че много от работещите в затворите напускат системата. Наред с това е много трудно да се назначават нови хора, тъй като няма кандидати. Това е така, защото служителите работят при едни от най-тежките условия на труд не само в България, но и в ЕС. Липсват и технически средства за елементарно наблюдение.

Сред основните искания на служителите са изравняването на техните заплати и социални плащания с тези на останалите служители в системата на МВР. В момента сумата за порцион за изхранване на служителите на МВР е 120 лв., на тези в армията е 90 лв., а на служителите в затворите тя е увеличена до 80 лв. след протестите, организирани през ноември миналата година.

В затворите има психолози, но те отново са малко и работят само с лишените от свобода. Сериозен проблеми е и този, че служителите в затворите нямат информация за заболяванията на лишените от свобода. Това от своя страна възпрепятства вземането на превантивни мерки в многото случаи, когато е наложително да се окаже първа помощ.

На 1 септември ще бъде проведен национален протест пред Министерството на правосъдието.