Търси се книгата, която вдъхновява

Онлайн ще бъде определен Топ 30 на най-популярните книги

От днес стартира нова лятна инициатива "Книгата, която ме вдъхновява". Проектът ще се реализира в онлайн платформа, като всеки може да предлага заглавия и да гласува за тях.

Предложенията могат да бъдат да художествена, специализирана и тематична литература. Броят на заглавията е неограничен. За финала ще се класират най-добрите предложения и те ще попаднат в крайния списък от „30 най-вълнуващи книги”.
Предложения се правят на сайта на инициативата „Книгата, която ме вдъхновява”. Там е публикуван и регламентът, както и пълните условия на надпреварата.
Идеята на инициаторите е да си примомним любимите книги, да се запознаем с четива, които не са ни попадали, да споделим с хиляди хора своите любими книги, да ги препоръчаме на други хора, а също и така да помогнем на поне един човек да прочете още една хубава книга.
„Книгата, която ме вдъхновява“ ще продължи 12 седмици. През първите 10 седмици ще могат да се номинират книги и да се гласува за тях. Всяка седмица ще бъдат излъчвани три седмични фаворита. През финалните 2 седмици ще може да се гласува за вече избраните 30 книги и да се подредят в Топ 30. В Деня на народните будители, 1-ви ноември, ще се проведе финал, на който ще бъде представена класацията с 30-те най-вдъхновяващи книги според събраните гласове. Първото място ще бъде заето от заглавието, което най-много от гласувалите са посочили за свой фаворит.
Инициативата е на онлайн платформата за кариерно развитие JobTiger, Националната библиотека и водещи издателства.