Шестима са се заразили със СПИН в Стара Загора тази година

Всеки може да се изследва за ХИВ безплатно и анонимно

Нови 113 случая на заболели от СПИН са открити тази година у нас при изследване на над 115 000 души.

Това съобщи във Варна при откриването на Националната лятна АНТИСПИН кампания д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.
Oт началото на тази година към 29 юли са открити нови 113 ХИВ-позитивни, с което носителите на ХИВ у нас са официално 1 943 души.
Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани в по-големите градски райони. Така в Стара Загора от началото на годината са се заразили 6 души, в София - 58, в Пловдив – 12 души.
През последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Тази година три четвърти от новите случаи са на мъже, а една четвърт -на жени. Според пътя на инфектиране 48 % от новите случаи са се заразили по хетеросексуален път, 42 % по хомосексуален път, а 10 % - при инжектирана употреба на наркотици.
Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици, каза д-р Върлева. Близо 27 % от новорегистрираните са млади хора до 29-годишна възраст”, уточни тя.
Тенденцията сочи, че над 53 % от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили положителния си резултат от19-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и в 170-те медицински кабинета”, каза още Тонка Върлева.
За единадесета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването организира национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН главно с мобилни медицински кабинети. Инициативата ще протече от днес до 20 септември във всички 28 области на страната.
Освен всичките 28 областни градове, ще се включат още 25 общини, включително и 10 села, така че 11-тата национална кампания ще бъде в цялата страна и целта й е да достигне най-малкото населено място. Инициативите са много, в кампанията ще се включат всичките 17 мобилни кабинета, които през годините доказаха своята ефективност, т.е. достигат до лицата от уязвимите групи, изследването е с бързи тестове, анонимно, безплатно, целта е максимален брой хора да научат своя ХИВ – статус, обясни д-р Върлева.