200 руски туристи в капан на летище Бургас

Чакат помощ от посолството

Над 200 руски туристи попаднаха в капан на летище Бургас, след като се оказа, че полетите, за които предварително са платили няма да се състоят. Изнервените руснаци не знаят какво да правят. Тези, които имат пари решиха самостоятелно проблема и платиха за нови билети. Сред чакащите обаче има и много хора, които нямат пари.

Причина за драмата на аеропорта в Бургас е фалита на руския туроператор „Лабиринт”. Туристите са платили двупосочни билети на фирмата още преди месеци. От туроператора обаче не са превели сумите на превозвача - Оренбургски авиолинии. Така компанията отказа да изпълни договорните си задължения. Само вчера на летище Бургас бяха анулирани четири предварително договорени, но неплатени полета. Всички туристи са знаели за фалита на туроператора, но имали уверението, че ще се приберат нормално в родината си. 

„Разбрахме за фалита преди два дни, но ни казаха, че въпреки това ще ни приберат. Дойдохме тук, наредихме се първи на опашката да ни чекират, но ни казаха, че никъде няма да летим”, разказва руски студент. Много от туристите са успели да се свържат със служители на фалиралата фирма, които ги успокоявали и ги информирали, че трябва да почакат. Докога обаче – никой не казва.
Твърде вероятно е в следващите няколко дни да има още стотици блокирани туристи в България.