Бум на чревни инфекции! 13 болни за 24 часа в Пловдив

Внимание! 35-ма хоспитализирани за 3 дни под тепето

Бум на чревни инфекции е регистриран в Пловдив, както и в по-малките населени места в района. Това съобщиха за Plovdivutre.bg от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Само за последните 24 часа броят на заболелите е 13.

Пациентите, които са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести и паразитология към УМБАЛ „Св. Георги“, са 35 за първите 3 дни от месец август.

Причината за големият брой на страдащи от чревни инфекции и ентеровируси е сезона и не може да се говори за епидемичен взрив, категорични са от РЗИ – Пловдив.

Внимание!
Почти излишно е да повтаряме как трябва и може да се предпазите от чревни инфекции: пийте само преварено мляко и дори само преварена вода, измивайте добре плодовете и зеленчуците, забележете: с гореща вода и сапун. Измивайте ръцете си преди ядене и не гризете ноктите си. 

Справка в официалния сайт на РЗИ пък сочи, че за последната седмица на юли 8 човека са били ухапани от кърлеж. Лятото изненада и със случаите на шарка в Пловдив. Общо 27 са регистрираните случай на „варицела“, а 4 от 4 за цялата страна са заболелите от коварната „скарлатина“ под тепето.