Разяснителна кампания за кърменето започва в Бургас

Мисия Бургас

05-08-2014, 13:21

Снимка:

©theguardian

Автор:

Сава Зарев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кърменето - печеливша цел за цял живот

Кърменето предпазва децата от напълняване

За поредна година РЗИ-Бургас организира кампания за кърменето, съобщават от здравната инспекция. Първата от поредицата инициативи ще започне на 7 август в един от бургаските молове. Организирана е и кратка дискусия, която ще започне точно в 10.30 часа, а темата е „Кърменето-възможно и лесно“.

Бременната жена има увеличени потребности от енергия и повечето от хранителните вещества. Това не означава обаче, че трябва да яде за двама. Нормалното наддаване на тегло за периода на цялата бременност е 10 - 12 кг. Някои жени, специално по-младите, често имат ниско тегло преди бременността. Препоръчва се много слабите жени да увеличат повече теглото си през бременността (12.5 - 18 кг). 

Ако жената е много слаба и планира да забременее, най-добре е да достигне желателното за съответния ръст тегло преди забременяването. Ако преди бременността е със свръхтегло, препоръчаното наддаване на теглото е значително по-малко (7-11.5 кг). Недостатъчното наддаване на тегло на майката през бременността, допринася често за раждането на бебе с ниско тегло - под 2.5 кг, което е свързано с риск за повишена заболеваемост на новороденото и увеличен риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания, неинсулин зависим диабет и високо кръвно налягане в зряла възраст. 
Голямото наддаване на тегло от друга страна може да доведе до удължаване и усложнения на раждането, задържане на свръхтегло на жената в след родовия период.
През първия триместър, за оптимален растеж на плода и наддаване на тегло на бременната в препоръчителните граници са необходими допълнително 100 ккал дневно, а през 2-ия и 3-ия триместър по 250 ккал дневно.
Голямата консумация на алкохол (повече от една бутилка вино или 2 л бира) през бременността, особено през първите месеци е опасна за плода. Тя е свързана с висок риск за сериозни увреждания на нервната му система, за раждането на бебета с ниско тегло и ръст. Децата на жени, злоупотребявали с алкохол по време на бременността са застрашени от забавено физическо и умствено развитие. При опити за забременяване най-добре е да се избягва алкохола, тъй като влиянието на умерената консумация на алкохол върху плода все още не е известно.
Високият прием на кофеин по време на бременността се свързва с намалено тегло на новороденото. Поради това трябва да се ограничават напитките, съдържащи кофеин. Не се препоръчва консумация на повече от 2-3 чаши кафе, черен (зелен) чай или кола.