Мобилни екипи обикалят плажове, всеки може да се изследва за СПИН

Мероприятието е в рамките на антиспин-кампанията в цялата страна

Над 10 градски плажа и басейни на хотелски комплекси в област Стара Загора ще посетят през август специалистите от мобилния екип на Кабинета за анонимно, доброволно и безплатно консултиране за ХИВ и СПИН от Регионалната здравна инспекция в рамките на Националната лятна антиспин кампания.

За изследванията на място се използват бързи тестове, с които само за 3 минути всеки желаещ може да установи своя ХИВ-статус.

Обиколката включва обекти в областния град, Старозагорски минерални бани, Раднево, Чирпан, Мъглиж, Ягода, Овощник и Пряпорец, и е по
Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването.

Кампанията се организира за поредна година, като целта е да се обхванат възможно повече хора на най-оживените места в областта, каза по Радио Стара Загора началникът на отдел Противоепидемичен контрол в РЗИ д-р Таня Перчемлиева.

Тя обясни, че през стационарния кабинет в РЗИ на месец около 150 души изследват своя ХИВ-статус, докато при акции с мобилни кабинети на терен, на тест се подлагат понякога до 60 души дневно.

Целта е хората да поискат да научат своя Хив-статус, да разберат къде могат да се изследват, а и да напомним още веднъж правилата за отговорно сексуално поведение, каза още д-р Перчемлиева.