Дават на търг външната врата на Пол Макартни

Аукционната къща "Кристис" предлага на търг в Лондон входната врата на дома на бившия член на "Бийтълс" Пол Маккартни, рядък средновековен меч и шифровъчната машина от Втората световна война "Енигма", съобщава ИТАР-ТАСС.

Най-интересният лот е старинният меч с дължина 70 сантиметра от арсенала на викингите. По оценка на специалистите той може да намери купувач за около 200 хиляди долара. Оръжието е станало трофей за Хъмфри де Богуна при битката при Хейстингс през 1066 година. По-късно мечът е бил преправен и е получил нова ръкохватка. Предавал се е от поколение на поколение до ден днешен като семейна реликва.

Германският шифровъчен апарат "Енигма" е с първоначална оценка 100 хиляди долара. Апаратът се предлага в оригиналната си кутия е с номер "A-4127". По време на Втората световна война нацистите на Хитлер са запазвали тайната на своите комуникации благодарение на подобни устройства с 15 квинтилиона вариации за всеки печатен символ. Но британските учени успели все пак да дешифрират кода на "Енигма", получавайки достъп до тайните на врага.

С първоначална цена за "скромните" 13,5 хиляди долара се предлага и входната врата от дома на бившия член на "Бийтълс" Пол Маккартни. Тя се намирала на адрес "Фортлин роуд" номер 20 в Ливърпул, където музикантът прекарал детството си. Един от стъклените й панели е счупен, боята на места е олющена. Но лотът със сигурност ще предизвика жив интерес сред поклонниците на Великолепната четворка. Вторият годишен търгът с необичайни лотове, на който ще бъдат предложени около 160 предмета, ще се състои в Лондон на 3 септември, предаде БТА.