Руснаците бягат, търговията с имоти секна

Цените падат до края на годината

Търговията с недвижими имоти в морските курорти зацикли. Брокери се оплакват, че за първи път от 4 години насам има такъв срив. От началото на годината до сега продажбите са намалели с 50%, сочат данните на агенциите за недвижими имоти. Застоят е пряко свързан с кризата в Украйна.

От началото на конфликта там, руснаци и украинци са спрели да купуват имоти в Бургас и съседните морски курорти. Както е известно руснаците бяха основната движеща сила на пазара на недвижими имоти по южното черноморие години наред. От началото на тази година обаче, братушките не само, че не купуват, но тези, които вече са се сдобили с ваканционни жилища ги продават. Те обаче не могат да сключат сделки, защото се опитват да ги продадат на покупните им цени.
Сривът на имотния пазар засяга само броя на сделките, но не и цените на жилищата. Въпреки, че предлагането надвишава в пъти търсенето, а реалните купувачи се броят на пръсти, продавачите не свалят цените. Напротив – наблюдава се дори поскъпване на имотите, които от години стоят на тезгяха.
„Клиентите, които продават не искат да разберат, че времената, когато руснаците купуваха без да питат за цената отдавна вече отминаха. Всеки се надява, че ей сега ще дойде един милионер от Москва и ще купи точно неговото жилище. Милионерите обаче ги няма и скоро няма да дойдат. Повтаря се същият филм както навремето с англичаните. Имаше голяма вълна от Острова, която бе временна и отмина. После британците хукнаха сами да си продават българските имоти и повече никога не се върнаха”, коментира брокер Владимир Ковалийски. Той съветва продавачите, които наистина искат да реализират сделка в разумни срокове, да свалят цените и да са готови на преговори и отстъпки.