Горивата поскъпват в пика на лятото

Само за няколко седмици цените на бензина и дизела скочиха с няколко стотинки

По-скъпи горива в пика на лятото - Само за няколко седмици цените на най-масовия бензин А-95 и на дизела скочиха с няколко стотинки, съобщи Нова ТВ.
Всеки ден от столичната автогара стотици потеглят по пътя към морето. И тази година активният туристически сезон съвпадна с леко покачване на цените на горивата. Засега поскъпването наистина е минимално, така че най-вероятно няма да бъде сериозно усетен от джоба ни.
След уикенд на морето Валентин пристига на столичната автогара. Пресметнал, че когато пътува сам, е по-добре да се върне от Бургас с автобус. Билетът му струва малко над 20 лева. Не толкова евтино обаче излиза на превозвачите. Всяка стотинка отгоре върху цената на дизела прави загубите им по-големи. Янко Колев пресмята, че с парите, които е пълнил резервоара до морето преди години, сега може да зареди малко над половината. „При 400 лева ако трябва да се напълни резервоара с 2 лева и 2.50 е различно – има разходи за заплати, амортизация, такси”, казва той.
В момента 400 километра, колкото е пътят от София до Бургас, с кола излиза средно между 60 и 100 лева, в зависимост от разхода. Сега дизел можем да заредим за 2.60 литъра, а А-95 – за 2.55 – с няколко стотинки повече от преди месец. Въпреки сезонният скок при горивата – това лято зареждаме по-евтино от миналото. Най-евтино ще ни излезе, ако караме на газ.
Дори автомобилът ни да не е толкова икономичен, по-скъпото гориво ще вдигне цената на пътуването до морето с около един лев и 50 стотинки.
„Все пак когато потреблението се увеличава е нормално да има леко поскъпване с 1-2 стотинки. Според нас вече се случва, така че не очакваме някакви сериозни промени при цените в момента”, коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.
Експертите прогнозират, че дори ситуацията в Ирак да се усложни, горивата няма да скочат повече от 5-6 стотинки на литър. Въпреки по-високите цени на горивата превозвачите обещават, че няма да вдигат цените на билетите за пътуването ни с автобус. И тази година обаче най-евтино остава пътуването с влак – въпреки че така най-бавно ще стигнем до морския бряг.