Право на отговор

Служителите в Старозагорския затвор, членове на ССЗБ протестират, съобщи председателят на местната синдикална организация

По повод статията „Служителите на Старозагорския затвор не стачкуват“, публикувана в СтараЗагораУтре на 05.08. 2014 г. в редакцията се получи писмо, в което се казва:

„До УС на Синдиката на служителите в затворите в България не е постъпвала информация от СД при Затвора - Стара Загора, че не подкрепя протестните действия на служители на затвори и се разграничава от позицията на УС на Синдиката.Нещо повече.В заседанието на централния орган на управление, на което се гласуваха решенията за преминаване към различни форми на протест, участие взе и председателя на СД - Ст. Загора, който преди гласуването, в едно с останалите председатели на дружества участва в дискусията и изрази свое становище във връзка с проблемите на служителите в Затвора - Ст. Загора.

Уточняваме, че до УС на Синдиката, заявление за членство от лице с име Йонко Йонов, посочен в статията като председател на синдикалната структура, никога не е постъпвало, още по - малко същия заема ръководна длъжност в редиците на Сдружението, както и не е упълномощен да дава изявления от името Синдиката на служителите в затворите в България.”

Писмото е подписано от Иван Петров - Председател на УС и Петър Узунов - Председател на синдикално дружество Стара Загора.

Свързахме се с г-н Петър Узунов, който уточни за СтараЗагораУтре, че всички членове на Синдиката на служителите на затворите, които работят в Старозагорския затвор, са се включили в протеста. Те се явяват на работа с трикольорни ленти на ръкава. Освен тях, други техни колеги подкрепят исканията на синдиката и също носят знака на протеста.
Основните искания на синдиката касаят условията на труд, заплащането и организацията на работата в затворите. В декларацията, изпратена до Президента Росен Плевнелиев и доскорошния министър на правосъдието Заинаида Залатанова те се оплакват, че работят в ”смрад и мизерия”, липсва диалог между управляващите и подчинените в системата, а затворите се управляват „по опасно „военно-фелдфебелски” маниер и в духа на феодалните порядки”.

Служителите на затворите искат освен промяна на организацията на работа, независима пълна проверка на дейността на ръководствата на специализираните главни дирекции в МП и подразделенията им.

Синдикалната организация в Стара Загора ще се включи и в подготвяния национален протест на 1 септември пред Министерството на правосъдието, съобщи още Петър Узунов.