Забраниха предизборен клип на Реджеп Ердоган

Видеото съдържало прекалено много религиозна символика

Върховната избирателна комисия забрани рекламен телевизионен клип, включен в предизборната кампания на премира Реджеп Тайип Ердоган, тъй като съдържа прекалено много религиозна символика, съобщиха международните агенции.


Ердоган, благочестив мюсюлманин е на път да стане 12-ия президент на модерна Турция на изборите на 10 август. Той поведе кампания с телевизионни реклами и билбордове в цялата страна. Сред тях е и триминутна телевизионна реклама, която се излъчва от понеделник и се стреми да представи Ердоган като народен президент. В нея е включен призива за молитва, кадри с молеща се на килимче жена, семейни сцени и галопиращи коне.


Върховната избирателна комисия реши, че религиозните моменти в клипа влизат в нарушение на правилата срещу употребата на каквито и да било религиозни символи в телевизионните материали по време на предизборната кампания, съобщи държавната Анадолска агенция.


Решението ще бъде съобщено на телевизионните оператори, които сега трябва да оттеглят рекламата от техните програми. Засега не е ясно дали рекламата ще бъде редактирана, или сменена.


Решението бе взето след жалба от страна на крайнодясната Партията на националистическото движение.


Конституцията на съвременна Турция - основана от Мустафа Кемал Ататюрк на основата на стриктното разделение между религия и държава, забранява използването на религиозни символи в обществения живот.