Сградите на завода за отпадъци готови през ноември

До края на ноември ще бъдат изградени основните пет сгради на завода за преработка на отпадъци в София. Той ще започне работа през есента на следващата година, стана ясно след инспекция на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Строителят е успял да компенсира забавянето получено вследствие на неблагоприятните климатични условия, установи по време на проверката столичния кмет.

Към момента се изграждат всичките пет основни производствени сгради: приемна, сгради за механично сепариране, за биологично сушене, за производство на РДФ -гориво, за товарене и съхранение на горивото.

Започнал е монтажът на стоманобетонните елементи и на кофража в сградите за биологично третиране, механично третиране и производство на гориво. Голяма част от строителните материалите са български. От страна на надзора се осъществява и контрол на качеството на място.

95 процента от оборудването за завода е поръчано и ще се произвежда в Европа основно в предприятия в Германия и Австрия, уточни още столичния кмет Фандъкова.

Заводът ще преработва 410 хиляди тона отпадък годишно и ще се простира на 110 декара. Стойността е 213 милиона лева. Над 80 процента от средствата са безвъзмездно европейско финансиране по ОП „Околна среда”.

Това е и най-големият проект на оперативната програма, заяви още Фандъкова и изрази мнение, че проблемите със спрените средства трябва да бъдат решени час по скоро, за да се гарантира финансирането на проектите.