Кристалина Георгиева: Моето задължение е да работя за всички българи

За мен номинацията за втори мандат е чест, но и отговорност

Моето задължение е да работя за всички българи и всички европейци. Това каза Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, в предаването „Преди всички” по БНР.
„За мен номинацията за втори мандат е чест, но и отговорност към страната и към ЕС. Ще продължа да работя за доброто име на България. Не приемам тази номинация като даденост или като нещо, което ми се полага по право. Радвам се, че решихме да сме в категорията на страните, които когато имат успешен човек в комисията продължават мандата му, за да може да се позиционира за по-добър ресор”, обясни Георгиева. Относно колебанията за номинацията и забавянето на процеса дали отслабва позициите за висок пост на чело на Европейската служба, Георгиева каза:
„Това, което се случи е отлагане на решението за върховния представител. В резултат на това отлагане на решението е заставена комисията. България все още има възможност да участва активно в преговорите и разбирам, че това е намерението на служебното правителство”. „Надявам се резултат да бъде добър, ще видим какъв ще е в началото на септември. Тъжно е, че само в София върви тезата, че нямам шанс за позицията. В Брюксел и другите столици на Европа разбирането е, че все още няма окончателно решение, че са отворени няколко позиции – за председател на Европейския съвет, за ключовите икономически ресори и тази външния министър на ЕС”, допълни Кристалина Георгиева.
„Разбирането е, че ще се търси решение, което да удовлетворява и левицата и десницата. Моето име продължава да бъде едно от тези, които се спрягат за върховен представител. Знаете, че аз съм номинация на партия, която принадлежи към десницата, но считам, че когато съм в Комисията моето задължение да работя за всички българи и всички европейци. Не е важно какво искам, а това, кое е по-добре за страната и за Европа”, заяви още тя.