Жан Клод Юнкер твърдо стои зад Кристалина Георгиева

Бъдещият председател на ЕК настоява Италия да се откаже от кандидатурата на Федерика Могерини за външен министър на ЕС

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер стои твърдо зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и върховен представител на ЕС по въпросите на вътрешните работи и сигурността, информира bTV.

Избраният за председател на Европейската комисия (ЕК) Юнкер настоя Италия да се откаже от кандидатурата на външната си министърка Федерика Могерини за поста на дипломат номер едно в Европейския съюз.

Като ротационен председател на Европейския съюз Италия има тежка дума в реденето на новата комисия, но не толкова, че да преодолее ветото, което източноевропейските страни наложиха върху името на италианката Федерика Могерини. Безпокойството им е, че тя е доста близка до Москва и подкрепя проекта "Южен поток", давайки му приоритет във външната политика на страната.

Юнкер даде срок до 31 юли на премиера Матео Ренци да предложи нов кандидат, ако Рим иска да вземе престижен портфейл в следващата комисия, която започва да се реди след тази дата. Досега 20 държави са посочили своите кандидати, но той не може да разпредели комисарските места, докато не получи имената на кандидатите на останалите осем страни. Между тях е и България.

Говорител на италианското председателство е съобщил за телевизията, че Жан-Клод Юнкер е провел разговор с премиера Ренци, настоявайки да оттегли кандидатурата на Федерика Могерини.

Италианските медии информират, че страните от източноевропейския блок настояват на една от ръководните позиции в Евросъюза да застане източноевропеец. И тъй като около останалите източноевропейски кандидатури не се е оформил консенсус, българката Кристалина Георгиева застава отново на челна позиция.