Смарт пиано композира музика според облаците над него

Инсталацията е наречена "Облачно пиано"

Американският творец Дейвид Боуен конструира пиано, което композира мелодии в зависимост от облаците, преминаващи над него, съобщава в . "Дейли мейл", цитиран от БТА. Музиката варира според плътността, скоростта и формата на купестата облачност в региона.

Тази информация се вкарва в компютър и след анализ се подава на робот, който натиска клавишите на рояла. Механичните му ръце знаят колко силно да натискат клавишите и колко бързо да изсвирят мелодията. Много композитори са били вдъхновявани от облаците, когато са писали своята музика. Сред тях личат имената на Дебюси и на Лист. Но сега тези атмосферни образувания сами създават своите сонати. Инсталацията е наречена "Облачно пиано" и използва камера, за да заснема в детайли небето. Ако над инструмента минават тъмни и плътни облаци, роботът натиска по-силно клавишите. Интензивността, с която се свири на рояла, зависи от интензивността на облачната покривка в непосредствена близост.

Когато облаците са ефирни и музиката следва това настроение. Изображенията се разделят на 88 сегмента, преди да бъдат подадени на компютъра за анализ чрез специалната му програма.