Свикват в събота съставът на РИК за консултации

Предлага се ПП „ГЕРБ" да има 5 членове, КП „Коалиция за България" - 5, ПП „ДПС" - 2 и ПП „Атака" - 1.

Областният управител свиква консултации за състава на Районната избирателна комисия за предстоящите парламентарните избори на 5 октомври. Те ще се проведат на 9 август от 10 часа. Поканени са представители на ПП „ГЕРБ", КП „Коалиция за България", ПП „ДПС", ПП „Атака", КП „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, движение Гергьовден", КП „Реформаторски блок".

От тях се очаква да представят писмено предложение за състав на районната избирателна комисия, както и списък на резервните членове, които да заместят предложените от тях лица.

Според решение на ЦИК, 8-ми Добрички многомандатен избирателе район, ще бъде представен в бъдещия парламент от 6 народни представители. Районната избирателна комисия трябва да е от 13 членове. Предлага се ПП „ГЕРБ" да има 5 членове, КП „Коалиция за България" - 5, ПП „ДПС" - 2  и ПП „Атака" - 1.

Коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районната избирателна комисия, но общият брой не може да е повече от 15.