Отслабването не прави хората щастливи

Ново изследване обаче показва, че спазването на различен хранителен режим може да накара хората да се чувстват нещастни и да доведе дори до депресия

Логично е да се предполага, че когато свалим излишните килограми, ще започнем отново да виждаме живота през розови очила. Ново изследване обаче показва, че спазването на различен хранителен режим може да накара хората да се чувстват нещастни и да доведе дори до депресия, съобщи „Дейли мейл“.

Отслабването не прави хората щастливи, установили учените.

Оказва се, че при хората, които са изгубили най-много килограми, е два пъти по-вероятно да се чувстват тъжни, самотни и апатични, отколкото тези, които са запазили предишното си тегло или са напълнели.

Според мащабното изследване на специалистите от Университетския колеж в Лондон рекламната индустрия заблуждава хората, че животът им напълно ще се трансформира, ако са по-слаби. След това, когато процесът на отслабване приключи, хората остават разочаровани, че нищо не се е променило – освен, разбира се, показанието, когато стъпят върху кантара.

В проучването са участвали 2000 души с наднормено тегло – мъже и жени на около 50 години.

Доброволците били измерени в началото на изследването и трябвало да отговарят на въпроси   - колко често се чувстват самотни, тъжни и апатични.

Четири години по-късно учените отново изследвали участниците. Те установили, че при хората, които са свалили излишните килограми, рискът от депресия е със 78% по-висок, отколкото при тези, които са запазили предишното си тегло.