НАП напомня за здравните осигуровки на младежите

25 август е последният срок за внасяне, след това текат лихви

25 август е срокът до който младежите, които са завършили гимназия, но още не са започнали работа или са приети за студенти трябва да платят здравните си осигуровки за юли месец. Това припомнят от НАП.
Съгласно действащите закони, лице което не плати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, за период от 36 месеца, губи пациентските си права. За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да внесат първата здравна вноска за м. юли в размер на 16.80 лв. до 25 август 2014, се казва в съобщение на приходната агенция.
От там напомнят също, че важно условие, преди плащането, е подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, в структурата на НАП по постоянен адрес на лицето.
Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне, от сайта на НАП.
От приходната агенция съветват българските студенти в чужбина да не забравят при завръщането си в България да получат от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година-редовна форма на обучение. То трябва да се преведе от заклет преводач и да се представи в НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето, и то да може да ползва услугите платени то НЗОК. Към момента през офиса на НАП в Стара Загора ежедневно преминават средно по 25 български студенти с уверения от висши училища в Европа. Те ще могат и да си издадат и ползват европейска здравна карта (услуга на НЗОК) при необходимост.