Шипка остава без охрана

Според МВР Националният парк-музей не е стратегически обект

Националният парк-музей "Шипка" остава без охрана. Той вече не е сред стратегическите обекти за МВР, броят на които е бил намален заради икономии.

Академик Георги Марков коментира пред "Фокус", че остане ли паметникът без охрана, историята ни се превръща във вторични суровини. По думите му, темата с охраната на паметника е от доста години, а ако монументът не се пази най-напред ще изчезнат бронзовите оръжия.
Ако "Шипка" остане без охрана, това би било едно престъпление към нацията и към държавата, което няма равно на себе си. Такъв национален нихилизъм не сме имали никога в историята си, смята пък бившият вътрешен министър Румен Петков. Той допълни, че бяха намерени милиони, за да се гарантира сигурността на Народно събрание, което е доста спорен принос за утвърждаването на държавността и институционализма, а сега няма 20 000 лева за подобен значим паметник.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че не бива охраната да се сваля, защото "Шипка" е емблема на България. Той отхвърли вариант парите да се дадат от областната управа.
От Министерство на културата са коментирали пред "Фокус", че паметникът "Шипка" е национална светиня и със сигурност ще бъде намерено решение на проблема. Според министерството, въпреки затрудненията на МВР, няма опасност паметникът да остане без охрана, защото това е национален обект и проблем няма да има.

Сега Шипка се пази от осем полицаи денонощно. Освен монумента на свободата, униформените охраняват парка с площ над 2000 дка, където са разположени още паметници, батареи и землянки на бранителите на прохода, по време на Руско-турската война.

Монтирано е видеонаблюдение, но само то не е достатъчно, тъй като през нощта не работи. 

Актът на МВР идва в навечерието на 80-годишнината от построяването на историческия монумент.

А през последните години ежегодно вътрешното министерство намалява броя на стратегическите обекти, които охранява. На път да останат неохраняеми са и редица музеи в страната.