Четирима на лов за питона в столичния "Люлин 9"

Четирима експерти от столичния зоопарк са пратени на лов за огромния питон, който от няколко дни вдигна на крак живеещите в жк „Люлин 9"


Ловците са командировани лично от кмета на София Йорданка Фандъкова, защото от Гражданска защита не са предприели нужните мерки, информира "Монитор". Те са оборудвани с мрежа и специални щипци за змии и вчера претърсиха всички градинки и мазета в 9-а част на жилищния комплекс.

Хората от квартала също са се включили в претърсването и водят ловците на местата, където може да се е скрило влечугото. Експертите обаче не откриха никакви следи от него.

„Няма отъпкана трева, нито изпражнения от змии", обясниха ловците. Змиите се хранят нощно време, а през деня си почиват, разказаха ловците.

„Обхождането на квартала ще продължи, докато хванат змията, категоричен е шефът на зоопарка д-р Иван Иванов. Питонът няма да последва съдбата на ягуара Алонсо, категорични са ловците. Те дори си носят и специално сандъче, в което да го пренесат. От зоопарка вече са му подготвили и нов терариум с растения и дървета, където да го настанят.

Самите граждани алармираха още в понеделник, че в карето между блоковете 906, 906 П, 907, 908 е забелязана огромна змия. Хората отглеждали и бездомни котки, които мистериозно започнали да изчезват. Те се оплакаха, че змията е нападнала и е изяла поне 30 малки писани.

„Живея на първия етаж в блок 906, вх. А. Преди няколко дни чуваме котката ни да вие на умряло на перваза. Майка ми скочила и запалила лампата. Видяла намотано кълбо, което се изстреляло и скочило срещу котката и срещу нея. Майка ми видяла питон, на цвят сив с бяло, около 1,5 м", пише софиянец на страницата си във Фейсбук. Хората се обадили на тел. 112, а оттам изненадващо им казали, че не било работно време. Настояли сами да проверят къде се крие питонът.

От Гражданска защита също отказали да гонят змията. Те уточниха, че техните екипи ще реагират на сигнала единствено, ако питонът пряко заплашва човек и обаждането е, след като животното е видно, а не се крие предполагаемо в мазета. Спасителите от звеното по правило нямат задължение да обхождат терени, за които само по слухове се твърди, че има вероятно такова страшилище.