BBC с предаване за Пловдив

Мисия Пловдив

08-08-2014, 17:01

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Художници творят за Пловдив Европейска столица на културата

Екипът на BBC ще се фокусира върху археологическите проучвaния в античния и съвременен център на Пловдив,

Тази седмица Пловдив ще бъде домакин на The Travel Show - водещо предаване за пътуване на BBC World News във Великобритания. Неговото мото е "Най-интересните истории и най-вълнуващите дестинации от цял свят" и е директен наследник на дългогодишната програма за пътуване Fast Track.  Предаването стартира в края на февруари тази година, излъчва се в 5 емисии седмично и се гледа от повече от 80 милиона зрители по цял свят.

Екипът на програмата е тук по покана на Община Пловдив, а посещението е резултат от участието на града на туристическото изложение в Лондон WTM през ноември 2013 г.  

Журналистите от BBC World News ще се фокусират върху текущите археологически проучвaния в античния и съвременен център на Пловдив, начините, по които се планира те да бъдат експонирани,  както и пряката им взаимовръзка с туризма в града. Те ще заснемат работния процес, ще интервюират археолозите за очакванията им за бъдещи открития и за мотивите да се направят подобни мащабни инвестиции.

Екипът на The Travel Show проявява интерес и към международния архитектурен конкурс, който е иницииран от Община Пловдив за реконструкция на централния площад.  Важен акцент във филма ще бъдат и античните обекти, които освен туристически забележителности, са превърнати в съвеменни културни сцени. Именно поради тази причина в предаването ще бъде поставен фокус и върху Международния фолклорен фестивал, който се провежда в момента на  сцената на Античния театър в града. 

Този огромен интерес на чуждестранните журналисти е следствие  от нарастващата популярност на Пловдив в областа на културно-историческото наследство и скорошните археологически разкрития. Тези дейности са и част  от от позиционирането на Пловдив като един от най-силните кандидати за "Европейска столица на културата 2019". Екипът на BBC ще представи на 80-милионната си публика сърцето на Пловдив - богатото му антично наследство, което може да се съревновава със световноизвестни културни дестинации.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен