Как Фейсбук влияе върху самочувствието ни?

Животът

10-08-2014, 11:14

Снимка:

Facebook

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

99 дни без Фейсбук!

Дамите се опитват да покажат съвършена визия в социалната мрежа

Ново изследване доказва, че прекомерната употреба на Фейсбук може да доведе до проблеми сред някои потребителки. До това заключение са стигнали хората от Асоциацията по интернет комуникация, пише men.bg. В изследването са разпитани над 800 жени и най-често трябвало да споделят за своите навици в социалната мрежа. Оказва се, че нежният пол прекарва времето в гледане на снимки и конкретно в дрехите и тялото на жената.

След разглеждането на някои жени в социалната мрежа, респондентките били попитани за своите хранителни навици и оценка на собственото си тяло. По-голямата част от нежния пол най-често се сравнявала с другите жени, които създавали неприятни емоции в жените с наднормено тегло. Прекараното време в мрежата е около 80 минути и именно тогава започват да се пораждат идеите за диети и наднормено тегло. Жените с нормално тегло не изпитвали същите смущения на емоционално внимание. Изследването не доказва, че жената във фейсбук е с ниско самочувствие, но доказва, че жените често се опитват да покажат своята съвършенна визия в социалната мрежа. 

Сайтове от този вид не са единствените, които мътят водата, защото всеки знае, че професионалните снимки се обработват за разкриването на пълната красота. Петя Еклер (водач на изследването) смята, че първите негативни мисли водят до стрес, неправилно хранене и дори депресия, а от там и до много други усложнения. Изследването носи и една добра новина за мъжете, защото най-накрая ще спрат да те питат дали са дебели, социалната мрежа и снимките на приятелките ще бъдат точната мярка.