Партиите се споразумяха за състава на РИК Стара Загора

Таньо Брайков отново е предложен за председател

Представители на политическите партии се спорзаумяха за състава на Районната избирателна комисия по повод предстоящите на 5 октомври предсрочни парламентарни избори. Консултациите се проведоха при областния управител Живка Аладжова.
В консултациите участваха представители на парламентарно представените в 42-то Народно събрание партии и коалиции – ГЕРБ – Живко Тодоров, Коалиция за България – Румяна Динева, ДПС – Халил Летифов, „Атака“ – Михаил Михайлов, Коалиция „България без цензура“ (ББЦ, ВМРО-БНД, ЗНС, „Гергьовден“) – Янко Янков и Реформаторски блок – Румен Димитров.
Според предварително изчисленото разпределение, Районната избирателна комисия е от 19 членове: седем от ГЕРБ, шестима от Коалиция за България, трима от ДПС и по един от Атака, България без цензура и Реформаторския блок.
От ГЕРБ предложиха за председател на комисията юриста Таньо Брайков. Коалиция за България предложи за секретар на РИК Катя Киликчиева, а ДПС предложи Междну Халид. „Атака“ предложи за зам.-председател Десислава Кънева. В рамките на своите квоти останалите партии и коалиции предложиха членове на РИК.
След така направените предложения се установи, че за едното секретарско място има предложени двама кандидати – от Коалиция за България и ДПС, а за второто зам.-председателско място липсва предложение.
По този повод Халил Летифов допусна варианта ДПС да приеме едното зам.-председателско място, като отстъпи от предложението си за секретар, при което да подпише протокола с особено мнение.
Другият заместник-председател на РИК е Десислава Кънева от "Атака", по професия е юрист.
Предложенията ще бъдат изпратени за одобрение в Централната избирателнa комисия.