113 нови случая на ХИВ от началото на годината

Почти една трета от тях са под 29 години, а двама от трима са мъже

113 нови ХИВ-серопозитивни лица са регистрирани от началото на годината в България. Почти една трета от тях са под 29 години, обявиха от Националния комитет по профилактика на СПИН.

Няколко от заразените са открити при рутинните тестове при доброволно кръводаряване. Така броят на серопозитивните у нас доближава 1900 души.

При 48% от новите случаи заразяването е станало при хетеросексуален контакт, при 42 на сто - при хомо- или бисексуален, а едва 10% - чрез инжектиране на наркотици.

Най-много нови серопозитивни има в София - 58. В Пловдив те са 12, а най-малко са в Русе, Бургас и Варна - по трима души.

Доц.Евгени Гъбев от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН е създателят на медикамента „Липохивир", който блокира вируса на СПИН и понижава нивото му в кръвта на заразения до нула. Повече от 20 години България не проявява интерес към неговата разработка, въпреки доказаната й ефективност.

Доц.Гъбев обаче не се отказва и е усъвършенствал възможностите на медикамента. „Както един кораб трябва да си намери брега или някакъв обект сред океана с навигационна система, грубо казано - компас. Блокирайки „компаса" на вируса, той остава все едно кораб без компас и без ресурси, защото за три часа той трябва да намери клетката”, обясни той. Така висурът на СПИН не успява да зарази клетките, а същото може да се приложи и за лечение на Хепатит С.

Сега доц. Гъбев кандидатства по европейската програма за научни изследвания „Хоризонт 2020", за да продължи разработките си. „Основната цел е да се създаде лекарство, което да блокира и двата вируса едновременно - и СПИН, и Хепатит, чрез блокиране на общата им навигационна и сигнална система”, допълни ученият.

Дали европейската програма ще оцени работата на доц. Гъбев, предстои да стане ясно. А ако искате да се изследвате безплатно и анонимно, сега е моментът - в ход е национална анти-СПИН кампания. „Важно е да проверяваме своя ХИВ статус, защото заболяването протича безсимптомно. Няма друг начин да разберем какъв е ХИВ статусът ни, ако не направим изследването. Взима се периферна кръв, безболезнено е дори, и веднага, в рамките на същия ден, те получават резултат”, обясни Ева Тонева, консултант в кабинет за изследване на ХИВ-СПИН.

Статистиката от началото на годината досега показва, че две трети от новорегистрираните серопозитивни са мъже.

Лятната анти-СПИН кампания продължава до 20 септември. Мобилни кабинети за изследване на ХИВ и СПИН ви очакват във всички области на страната.