Стойте поне на 1,5 м от лазерия принтер

Експертът съветва също никой да не седи прекалено близо до принтера

Има риск човек да вдиша какво ли не - от фини прахови частици и озон до разтворители - от редовно употребяван лазерен принтер. Затова е добре хората да стоят на безопасно разстояние от поне 1,5 м от печатащото устройство, пише БТА.
Това предупреждава германски експерт, цитиран от ДПА: "Все още не е възможно да се докаже със сигурност, че този вид емисии могат да разболеят хората", казва Щефан Вейлер от германската Асоциация за трудова медицина.
Въпреки това опасността не е изключена. Поради тази причина е препоръчително на работното място да се вземат някои предпазни мерки.
Например хората трябва да се уверят, че печатащото устройство никога не сочи директно към работното място. Експертът съветва също никой да не седи прекалено близо до принтера. Безопасното разстояние според него е минимум метър и половина до два метра.

В идеалния случай печатащото устройство трябва да е отделено от работното място чрез преграда или да се намира в отделно помещение. Служителите също така трябва да настояват компаниите им да закупуват принтери, сертифицирани като произвеждащи по-малко емисии.