Ученици масово стават дилъри на марихуана

Крими

11-08-2014, 09:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прибраха бургаски наркодилър

Наркодилър се размина с условна присъда

Наркодилър заплаши с нож бившата си приятелка в центъра на Бургас

Избягалият затворник в Бургас е наркодилърът Иван Гюров

Разкриха непълнолетен наркодилър заради кражба от 300 лева

Хванаха наркодилър в ж.к. "Западен парк"

Сгащиха трима наркодилъри в Перник

Ню Йорк легализира марихуаната

Във Вашингтон марихуаната вече се продава свободно

Близо 10 кг марихуана задържаха в Петрич

Оранжерия за марихуана разбиха спецполицаи във Варненско

Спипаха 16-годишен с марихуана в джоба

Хванаха 33-годишен плевенчанин с марихуана

Спипаха 18-годишен с марихуана в плевенски квартал

24-годишен изгърмя заради 40 грама марихуана

19-годишен "кашира" топче с марихуана, лежи 24 часа

Двор с марихуана откри полицията в Братя Даскалови

Наркодилър: Суперизгодно е да наемам ученици

Ученици масово стават дилъри на марихуана още от 10-и клас, алармира “24 часа”. За по-големите пласьори във веригата това е удобно, защото хлапетата са близо до връстниците си, които искат да си купят трева. Другата причина е, че носят по-малка наказателна  отговорност,  а и самите те пушат трева и като ги хванат, може да се представи, че е за лична употреба. Случва се обаче от уж изгодната сделка да си изпатят и доставчиците, и учениците.

“Вземам ученици да продават марихуана в гимназиите още от 2010 г. Суперизгодно ми е, защото не се занимавам с дребните клиенти, които едвам събират 15 лв., за да си купят една цигара”, разказа столичен дилър.

“Знаем, че ученици продават. За тях е далавера, че изкарват по 20-ина лева на ден и получават безплатни цигари марихуана”, казва кварталният полицай в Княжево. Трудно им било да ги хващат обаче, тъй като нямали право да влизат в училище без специална заповед.

Дилърът разказва, че идеята за бизнеса му дошла, след като видял колко много ученици пушат трева. “Вземам ги около 10-и клас, защото така работят в едно училище 2-3 г. и имат време да си разработят пазара”, обяснява пласьорът.

“Почнах да продавам в училището си на 16 г. Освен че ми даваха безплатна трева, изкарвах и по някой лев, а и се запознавах с момичета от горните класове”, признава 12-окласник в столична гимназия в центъра.

Не го е страх от полицията, защото рядко носи у себе си повече от 5 г,  и то скрити в специален джоб. “Направил съм си специално отделение зад ципа на дънките. Събира се малко трева, но при проверка куките няма как да ме хванат”, хвали се дилърът.

По-големите пласьори пък не се притесняват, че малките могат да крадат. “Имахме такъв случай, но много бързо го хванахме. Отнесе як бой, а после ни работи няколко месеца, без да получава пари или трева за услугата, разказва ветеранът.

Учителите и директорите не могат да направят нищо, за да спрат малките пласьори.

“Виждаме ги как си говорят нещо и изведнъж се преместват на място, на което не можем да ги видим. Ясно ни е за какво става въпрос, но нямаме право да претърсваме раниците и дрехите им.

Единственото, което можем да направим, е да не ги допускаме неадекватни в час, но така само им даваме още време за пушене на марихуана и пиене на бира по кафетата”, коментира директорка на училище в софийския кв. “Овча купел”.

Понякога обаче въпреки безсилието на училищата, полицията успява да залови някой от непълнолетните дилъри. Такъв е случаят на 18-годишния Жоро от София. Той също продава в училището си, но един ден пред него спира полицейска патрулка. “Като ги видях, въобще не се притесних. Аз бях с приятели в голямото междучасие и си носехме раниците. Изглеждахме си точно като ученици, каквито и сме”, спомня си Жоро.

Ченгетата обаче имали сигнал и бързо намерили непълнолетния пласьор сред останалите ученици. Обърнали нещата му и открили 2-3 г трева.Това им стигало, за да го закопчаят, но било най-малкият проблем на Жоро.

Родителите му, притеснени и ядосани, се решават на радикални мерки и го изпращат за година в провинцията. “Въобще не го очаквах. Както ме пуснаха от районното, и вече трябваше да си стягам багажа за Благоевград”, раказва момчето.

Той прекарва там година и след като се връща в София, веднага отива при стария си доставчик, който го включва отново в играта и скоро джобовете му пак са пълни с пари от марихуана.

За втори път обаче пред училището му спира патрулка и този път Жоро си знае какво следва. Отново е арестуван, пак с малка доза, но предостатъчна, че да отнесе ново наказание от родителите си. Те го изпращат в училище в другия край на София и го карат и вземат оттам всеки ден, а раницата му старателно се проверява от майка му.

По-различен е случаят с дилър, наел ученик да продава трева. “Не бях казал на шефа, че съм си взел помагач, защото за него беше важно само да продавам максимално много”, обяснява ситуацията бившият пласьор от “Младост”. Неговият ученик обаче почнал да продава и в други квартали освен в определения му. Това никак не се харесало на “шефа”.

“Отнесох много здрав бой, счупиха ми два зъба, но като цяло се разминах леко”, разказва дилърът. За него това било край на кариерата. Твърди, че оттогава е пушил трева само веднъж.

342-ма са непълнолетните, хванати през 2013 г. с наркотици, сочат данните на Националния статистически институт. 8 от заловените са момчета на възраст между 8 и 13 г., а 284 са във възрастовата група от 14 до 17. Там заловените момичета с дрога са 50. С присъди са се сдобили 18, а 59 са се разминали само с предупреждение. 47 са били задължени да участват в консултации, обучения и програми за отказване от дрога. Под възпитателния надзор на родителите си са били поставени 8 младежи, а 56 са наглеждани от обществени възпитатели.

Никой не е получил забрана да посещава определени места или заведения, както и да се среща и общува с конкретен човек.

Ако едно дете почне да продава наркотици, само то може да се откаже, смята Ирена, майка на бивш ученик пласьор. Нейният син дебютирал в продажбите на марихуана още на 15 г.

“С баща му се чудехме откъде намира пари, но той ни лъжеше, че ги изкарва от “Еврофутбол”, споделя 39-годишната майка. Тя разбрала за занаята на сина си от негови приятели. Жената ужасно се притеснила и веднага споделила със съпруга си, с когото наели психолог за детето.“Чудехме се какво да правим, защото въобще не го очаквахме. Синът ни беше добро дете, а изведнъж се беше оказал наркодилър”, обяснява майката. Тя и мъжът  многократно говорили със сина си, който им заявявал, че не му пука дали ще го изгонят от вкъщи, защото ще си намери къде да живее.

“Не знам как се отказа, но три месеца след като разбрахме, каза, че се е махнал. Наистина не зная причината, но съм безкрайно благодарна на приятелите му”, разказва Ирена.