Жители на „Враждебна“ протестираха срещу изсичането на тополите

Според тях се увеличава рискът от наводнение при проливни валежи

Жители на столичния квартал “Враждебна” излязоха на протест рано тази сутрин, заради изсичането на гората в квартала им, предаде БНТ. Протестиращите смятат, че  изсичането на дърветата е незаконно.
Сечта на 40 годишните тополи в квартал “Враждебна” започнала вчера и бързо предизвика недоволството на живеещите в района. Още тази сутрин около 50 души излязоха на протест в гората. Хората се притесняват, че ако ги няма дърветата, ще се увеличи риска от наводнение при проливни валежи. Освен това се оплакват, че вместо да изчистят гората от сухи дървета, се отсичат здрави.

“Притеснява ни масовата гола сеч на дърветата, на гората, която е тук от както сме се родили. Нашите родители са я засадили, изведнъж в събота и неделя идват хора с резачки и падат дървета здрави, а не сухите. Преди 5-6 години, когато гърмяха бомбите в склада в Челопечене, гората беше тази която спаси тука да не ни паднат къщите”, заявява Вирижния Емануилова.

Оказва се обаче, че сечта е контролирана и напълно законна.
Инж. Атанас Симеонов, от Общинско предприятие ”Управление на общинските земи и гори”  заяви, че турносът на тези тополи е 45 години, иначе турносът да се отсече е 20 години.”  По думите му рано на пролет по проект  пространството ще бъде залесено отново с тополи.
По план 50 хектара горски масив трябва да бъдат осечени до края на тази година. От Общинското предприятие за управление на горските масиви обещаха през април да бъдат посадени нови фиданки. Част от жителите не вярват, че наистина пространството ще бъде заселено наново.

Жителите и представителите на общината не успяха да се разберат. Местните заплашват, че ще продължат с протестите и ще блокират движението на “Ботевградско шосе” , защото в квартала има и друг проблем – непочистеното корито на река Искър. Разговорите с общината ще продължат.