Циганите от Копринка не спират да крадат, унищожават и изсичат незаконно

Ромите, живеещи в общински жилища, не плащат с месеци символичните си наеми

Жителите на казанлъшкото село Копринка сезираха за пореден път общинското ръководство, че ромите от язовирно селище се препитават като крадат всичко, което отглеждат стопаните – царевица, зеленчуци, плодове, орехи, люцерна. Стъпкват с каруците си насажденията и ги унищожават, берат ябълките на зелено и ги продават в други населени места на ниски цени, пускат безразборно конете си и други животни в нивите на хората и нищо не остава след тях. Друг посочен проблем бе незаконната сеч на дърва за огрев.
За проблемите си, хората от селото, включително и роми, се срещнаха с кмета на Казанлък Галина Стоянова.
Стоянова предложи две решения. Пряко възможностите на Община Казанлък, предвид утежненото финансово състояние с появилото се допълнително задължение към „Тракия трейд“ от 3.3 млн. лева, още от 7 август ще бъде назначен още един пъдар в Копринка. Той, заедно със стария пъдар и с кмета на населеното място обаче имат изключителната отговорност да изпълняват задълженията си по Наредбата за охрана и опазване на земеделските имоти и селскостопанската продукция, съгласно която имат право да отнемат имущество в полза на Общината, включително животни и каруци. В края на месец август ще бъде направена втора среща с жителите на селото, за да се видят резултатите от тази мярка.
Кметът Галина Стоянова се обърна и към ромите, живеещи в общински жилища на язовирно селище „Копринка“. Тъй като те не са плащали наем за тези жилища и дължат общо над 20 000 лева, тя ги предупреди, че още до края на седмицата ще бъдат уведомени с писма да се издължат в 7-дневен срок. След изтичането му комисия от Община Казанлък ще провери договорите на всички наематели. Спрямо тези, които са неизрядни, ще бъдат предприети съответните законови мерки – те ще бъдат изведени от общинските жилища, като ще им бъде предоставена възможност да си закупят парцели и да си построят жилища с отстъпено право на строеж. Общината няма друг вариант за тях, тъй като те са нередовни платци и законът повелява това, предупреди ромите кметът на община Казанлък.