В безопасност ли е детето ви в интернет?

Водеща е ролята на семейството

Разберете как да защитите детето си в мрежата и се убедете, че интернет е безопасно място за него, следвайки достъпно написаните съвети на британския журналист Памела Уитби в ценната й книга „В безопасност ли е детето ви в интернет?“ (ИК „Изток-Запад“). Семейният наръчник помага на родителите да получат практични отговори на наболели въпроси, произтичащи от безпрецедентното навлизане в живота ни на дигиталните технологии.

 Живеем във време, в което дигиталният свят се развива с невъобразими темпове. И ако в близкото минало детството преминаваше в игри с приятели навън, съвременните деца прекарват голяма част от времето си пред компютъра. Mакар да са пред очите на родителите, децата невинаги са защитени – виртуалният свят далеч не е безопасно място. Днес майките и бащите са изправени пред отговорността да поставят граници и да напътстват децата си в мрежата. Затова е необходимо да знаят какво прави тяхното хлапе в интернет, до каква информация има достъп, как използва социалните мрежи, чатовете, блоговете...

 Развиващите се букваллно пред очите ни технологии са мощно средство, което променя облика на образованието, бизнеса и обществото. Пряко засегнати от тези промени са подрастващите; възрастта, на която децата започват да ползват интернет, пада значително през последните години. Правят ли достатъчно родителите, за да ги защитят? „В безопасност ли е дето ви в интернет?“ на Памела Уитби дава отговор на родителските страхове, свързани с онлайн пространството на ясен и разбираем език. Авторката разкрива какви заплахи дебнат младите в мрежата; що е кибертормозът и киберагресията; що е то кражба на идентичност; доколко ограничен е достъпът до страници с неподходящо съдържание, събирането на лични данни, онлайн измамата, разговорите с неподходящи и опасни хора. В ценното ръководство са разгледани и вредите, които могат да бъдат нанесени върху физическото и емоционалното здраве на децата. Наред с това родителите могат да получат полезни указания за безопасност, които на практика да им помогнат да защитят подрастващите потребители на интернет. Книгата съдържа и речник с най-използваните термини в онлайн пространството.

 Памела Уитби подчертава, че въпреки влиянието на училището и социалната среда, водеща си остава ролята на семейството: „Когато става въпрос за предаване на посланието за безопасността в интернет, родителите играят главната роля. Може невинаги да изглежда така, но децата действително възприемат това, което родителите им говорят.“

 Изданието дава отговор на наболелия през XXI век: въпрос как да отглеждаме децата си в информационната ера? Книгата дава изчерпателна информация за кибер пространството, помага на родителите да създадат дигитална грамотност у децата, основаваща се на практически съвети и взаимно доверие. Не заравяйте главата си в пясъка, а заедно с Памела Уитби разберете „В безопасност ли е детето ви в интернет?“.

 Уитби е британски независим журналист. Сътрудничила на водещи медии като Би Би Си и „Обзървър“, широката сфера на интересите й се простира от политическата сцена до колоритните пътешествия в различни краища на света. Настоящото издание е плод на обширните й проучвания сред децата, техните родители, различни институции и личности, свързани с проблема.