Реставрацията на крепостта в „Яйлата“ руши древни съдове

Глинени съдове в района са преживели до момента 17 столетия

Палети със строителни материали за реставрацията на крепостта в „Яйлата“ трошат древни глинени съдове в района. Това сигнализира авторът на фейсбук групата „Свободен Камен бряг“ Владо Руменов. по повод на снимка изпратена от загрижени граждани.
Въпросните съдове са три на брой и се наричат кратери. Те са изработени от глина, с широко устие са и са вкопани в земята до отвора си. Служат за съхранение на зърно, вода или вино, преживели 17 столетия. Палетите с каменни блокове, разполагани до съдовете, са причината за нарушената им цялост и натрошените парчета, алармира Руменов.
„Кратерът на снимката е разположен западно от крепостната стена, а малко по-вляво от него има още два също така вкопани в земята, съдейки от снимката, върху тях в момента би трябвало да има поне по още един европалет. Ще рече и техните устия са изпотрошени.
И трите кратера бяха установени археологически още при началното проучване на крепостта през осемдесетте години на двадесети век и устията им просъществуваха, без да бъдат разтрошени, криво-ляво до наши дни, макар ръководството на археологическия музей в Каварна да не полагаше особени грижи за поддържането им или за тяхната консервация“, допълва Руменов.