Летен грип и енетроколити морят туристите на морето

Нов случай на менингит, двама са с туберкулоза

Чревни бактерии и летни вируси мъчат туристите по морето. Броят на болните расте, макар и плавно. Пред лекарските кабинети в курортите почти всеки ден има дълги опашки. Пациентите се оплакват най-вече от висока температура, болки в корема, стомашно разстройство и болно гърло.

Високите температури и влажното лято са основната причина за разнасянето на заразите. Лекарите предупреждават да се спазва стриктна лична и хранителна хигиена, особено на плажа.
Само за последната седмица с диагноза ентероколит в РЗИ Бургас са регистрирани 36 пациенти. За един месец заразените с чревни инфекции са над 100 души. Още по-голям е броят на пациентите с вирусни инфекции. Летен грип за последния месец са пипнали над 150 души по данни на Регионалната Здравна Инспекция. Има и двама пациенти, приети за лечение с тежка дизентерия. Други двама пък са с туберкулоза. Открит е случай на опасен менингит. Пациентът е настанен в Инфекциозното отделение.
Опасността от зарази през лятото дебне не само на плажа,но и край басейните. Само през последната седмица инспекторите на РЗИ са открили 6 нестандартни проби от басейнови води.